Paikallisuutiset
Kittilään on tekeillä ilmastosuunnitelma — tavoitteena kasvihuonepäästöjen vähentäminen
Vuoden 2024 lopussa Kittilässä on tarkoitus ottaa käyttöön ilmastosuunnitelma. Työ suunnitelman tekemiseksi on aloitettu, ja myös kuntalaiset pääsevät osallistumaan.
Kittilään on tekeillä ilmastosuunnitelma, jonka tekoon kuntalaiset ja yrittäjät pääsevät myös osallistumaan. Torstaina 15. helmikuuta yritykset ja matkailualan edustajat sekä kaikki kuntalaiset kutsuttiin keskustelutilaisuuksiin puhumaan aiheesta. Suunnitelman ohjausryhmässä on mukana kunnan johtoryhmän jäseniä, asiantuntijoita sekä eri toimialojen edustajia.
Ilmastosuunnitelman tavoitteena on edistää ilmastotyötä Kittilässä ja saada kaikki sidosryhmät mukaan toimintaan mukaan lukien yrittäjät, kuntalaiset ja matkailijat. Kittilän ympäristötarkastaja Liisa Arpiaisen mukaan tärkein tavoite projektissa on kasvihuonekaasupäästöjen määrän vähentäminen.
– Lähtökohta tässä kaikessa on se, että kasvihuonekaasupäästöjen määrä laskee.
Projekti on vasta aluillaan, ja ensimmäisessä vaiheessa ilmastotyölle asetetaan tavoitteet. Tällä hetkellä esitettyjä tavoitteita ovat energiatehokkuuden parantaminen, kestävä matkailu ja -liikkuminen, ilmastoviestintä ja -kasvatus sekä hiilinielujen turvaaminen. Suuntaa antavana mallina toimii kansallinen ilmastotavoite, joka pitää sisällään muun muassa hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä.
– Suomi ei voi päästä kansalliseen ilmastotavoitteeseen, jos kunnat eivät ole mukana tekemässä työtä, projektipäällikkö, Sitowisen Satu Himanen sanoo.
Kittilässä ei ole aiemmin ollut ilmastosuunnitelmaa, vaikka ilmastotyötä on tehty. Aikaisemmin Kittilässä on muun muassa tehty työtä kestävän liikkumisen kehittämisen, kestävän matkailun sekä kiertotalouden parissa yksittäisten toimien ohella, kuten led-valaistukseen siirtyminen.
Kuntalaisten osallisuus on myös tärkeää, sillä ilman heitä työ jää helposti hyllyyn.
Suunnitelman teko etenee seuraavaksi lopullisten tavoitteiden sopimiseen ja toimenpiteiden suunnitteluun. Ilmastosuunnitelman on tarkoitus olla valmis ensi syksynä, jonka jälkeen se otetaan toteutukseen. Suunnitelma tehdään valtuustokaudelle, mutta työtä on tarkoitus jatkaa suunnitelman pohjalta pitkäjänteisesti.
– Ajatus on se, että tämän suunnitelman pohjalta jokainen uusi valtuusto pystyy tarkastelemaan tavoitteita ja miettimään, mihin suuntaan haluaa lähteä viemään oman valtuustokautensa aikaista ilmastotyötä Kittilässä, Arpiainen kertoo.
Suunnitelman toteutumisen kannalta Himanen kertoo olevan ensiarvoisen tärkeää, että sidosryhmiä saadaan mahdollisimman laajasti mukaan.
– Sitoutumisen on tapahduttava kunnan johdosta, ja tehokkainta olisi saada ilmastotyö kuntastrategiaan. Kuntalaisten osallisuus on myös tärkeää, sillä ilman heitä työ jää helposti hyllyyn.
”Kittilä on pieni ratas isommassa pyörässä”
Kunnanjohtaja Timo Kurula kertoi puheenvuorossaan Kittilässä järjestetyssä ilmastotyöpajassa, että rahoitus Kittilän kunnan ilmastosuunnitelman tekemiselle saatiin viime vuoden puolella.
– Raha kannattaa käyttää. Me ollaan matkailukunta, toisaalta meillä on paljon liikennettä — on läpikulkuliikennettä, raskaita kuljetuksia, matkailuvirtoja sekä autolla että lentokoneella, Kurula sanoi.
Yleisesti tunnustetussa globaalissa kasvihuoneilmiössä jokaisella maalla on päästötavoitteensa ja velvoitteet täyttää ne. Kunnanjohtaja kertoi, että Kittilällä on oma ohjelmansa, mutta koko maailman ongelmaa täällä ei voida ratkaista.
– Me ollaan pieni ratas isommassa pyörässä, mutta jos me saadaan oma osuutemme tehtyä, niin voidaan kuitenkin katsoa tulevaisuuteen, kun olemme oman osamme tehneet ja pyrimme yhteiseen hyvään, Kurula totesi.
Kurula muistutti, että Kittilässä on jo vuosien ajan muun muassa satsattu kierrätykseen ja lumen säilömiseen.
– Kyllä näitä asioita tehdään jo, osataanko kaikki pistää paperille, nyt hoksottimet hereille, Kurula kannusti työpajaan osallistuneita.
Kunnilla on merkittävä rooli ilmastotyössä muun muassa kaavoituksen, liikennesuunnittelun, palveluiden järjestämisen ja ilmastokasvatuksen kautta.
Kittilässä ilmastopäästöjä voidaan Sitowisen projektin mukaan vähentää muun muassa parantamalla energiatehokkuutta sekä edistämällä kestävää liikkumista ja matkailua. Hiilinieluista huolehtimisessa tehdään yhteistyötä metsän- ja maanomistajien kanssa. Alueen merkittävät metsävarat sitovat kasvihuonekaasuja sekä hiilinieluina että hiilivarastoina.