Moottoriöljyn valinta: Synteettistä vai mineraaliöljyä?

Öljyvaihto on pakollinen osa auton huoltotöitä, jolta kukaan autonomistaja ei voi välttyä. Perinteisten mineraaliöljyjen rinnalle on tullut synteettinen vaihtoehto, joka tarjoaa omia vahvuuksiaan perinteisiin öljyihin verrattuna. Öljyn valinnassa tulee kuitenkin aina huomioida autonvalmistajan suositukset, jotta optimaalinen suorituskyky voidaan varmistaa.

Missä synteettinen öljy on parempi?

Synteettinen öljy on moniin automalleihin paras moottoriöljy. Synteettisen öljyn suorituskyky on huomattavasti parempi äärimmäisissä lämpötiloissa, mikä tarkoittaa, että se suojaa moottoria tehokkaammin sekä paukkupakkasissa että hellekeleissä moottorin käydessä kuumana. Synteettinen öljy sisältää vähemmän myös epäpuhtauksia, mikä parantaa moottorin puhtautta ja pidentää omalta osaltaan auton käyttöikää.

Trodo.fi-sivustolla neuvotaan, miten löytää paras moottoriöljy omaan autoon. Trodo myös voi toimittaa omaan autoon sopivaa öljyä kotiinkuljetuksella. Synteettinen öljy on joka tapauksessa paras moottoriöljy siinä mielessä, että se mahdollistaa pidemmät öljynvaihtovälit. Tämä tarkoittaa autoilijalle entistä pienempiä huoltokustannuksia. Toisaalta synteettinen öljy on normaalisti kalliimpaa, mikä on hyvä ottaa huomioon kokonaiskustannuksia pohdittaessa.

Perinteisten mineraaliöljyjen vahvuudet

Öljynvaihtoväli vaihtelee yleensä 5 000–15 000 kilometrin tai 6–12 kuukauden välillä, riippuen auton merkistä, mallista ja käytetystä öljystä. Perinteinen mineraaliöljy olisi kuitenkin hyvä vaihtaa vähintään kerran vuodessa tai noin 15 000 kilometrin välein. Mineraaliöljy hajoaa nopeammin käytössä, joten moottorin suorituskyvyn kannalta öljyn vaihtamisväliä ei kannata pitkittää.

Kuorma-auton kuljettajalle on erityisen tärkeää tarkistaa öljyt ennen ajoon lähtöä, sillä oikea öljyn määrä ja laatu ovat ratkaisevia moottorin toimivuuden ja pitkäikäisyyden kannalta. Vaikka mineraaliöljy ei ehkä ole paras moottoriöljy ajatellen pitkiä vaihtoväliä, se on silti toimiva vaihtoehto varsinkin vanhemmille moottoreille. Mineraaliöljy on myös synteettistä vaihtoehtoa edullisempaa.

On olemassa myös puolisynteettisiä öljyjä, jotka yhdistävät synteettisen ja mineraaliöljyn ominaisuuksia. Ne tarjoavat parempaa suojaa ja pidempiä vaihtovälejä kuin mineraaliöljyt, mutta eivät kuitenkaan ole yhtä suorituskykyisiä kuin täyssynteettiset vaihtoehdot. Ne ovat myös edullisempia kuin täyssynteettiset öljyt.

Ajo-olosuhteet ja -tyyli vaikuttavat öljyn kulutukseen

Ajo-olosuhteet ja ajotyyli vaikuttavat merkittävästi öljynvaihtoväliin. Jos ajat pääasiassa kaupunkiliikenteessä, jossa on paljon pysähdyksiä ja lyhyitä matkoja, öljyt voi olla tarpeen vaihtaa useammin. Samoin, jos ajat paljon pakkasilla tai pöllyävillä hiekkateillä, voi olla hyvä idea vaihtaa öljyt normaalia useammin. Tällaisissa olosuhteissa moottori altistuu suuremmalle rasitukselle, mikä kuluttaa öljyä nopeammin. Jos sen sijaan ajat pääasiassa esimerkiksi pitkiä maantieajoja, voit pärjätä pidemmilläkin vaihtovälillä.

Myös oma ajotyyli ja kuorma vaikuttavat öljyn kuntoon. Aggressiivinen ajotyyli ja raskas kuorma, kuten täyteen ahdetun peräkärryn perässä vetäminen, lisäävät moottorin rasitusta. Se voi lyhentää öljyn käyttöikää ja siten vaatia tiheämpiä öljynvaihtoja moottorin suojaamiseksi.

Tarkista auton käyttöoppaasta öljysuositus

Kun valitset moottoriöljyä, on tärkeää tarkistaa aina valmistajan suositukset auton käyttöoppaasta. Valintaa ei siis voi tehdä vain sen suhteen, mikä öljyistä on markkinoiden paras. Trodo ja muut auton varaosia myyvät verkkosivustot tarjoavat käteviä työkaluja sopivan öljyn löytämiseksi juuri sinun autollesi. Trodo esimerkiksi toimii niin, että syötät vain autosi rekisterinumeron, ja se ehdottaa sinulle oikeita tuotteita.

Moottoriöljy on myös varma lahjavalinta iäkkäämmälle mielelle, jolla on jo kaikkea. Vaikka lahjan saajalla olisikin jo kaikkea, auton ylläpito vaatii aina laadukasta öljyä ja työkaluja. Öljy tulee varmasti käyttöön ja ilahduttaa suurempaa ja pienempää autoharrastajaa.