Kulttuuri

Levin street kirppiksellä kuullaan mielenkiintoista musiikkia

Vaaranlaita esittää Ville-Matti Hannun Tornionlaakson murteelle kääntämiä irlantilaisia ja amerikkalaisia kansanlauluja ja countrya.

Ville-Matti Hannu otti kesällä haltuun banjon ja vaihtoi asuinpaikkaa. Nyt musiikkia syntyy omassa studiovaunussa Äkäslompolossa. Kuva: Ville-Matti Hannu

Sotaelokuvassa soi haikea amerikkalainen kappale. Yhtenä yönä sen sanat alkoivat soida Muonioon vastikään muuttaneen Ville-Matti Hannun päässä omalla, väylänvartisella murteella, hoon päälle.

Siinä ei auttanut muu kuin nousta sängystä ja panna sanat ylös. Ne tuntuivat toimivilta vielä seuraavanakin päivänä, ja uusi polku musiikintekoon avautui.

– En ollut ikinä aikaisemmin suomeksi laulanut murtheela yhthään, en ollut ajatellutkaan, Hannu kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän muutti Muonioon vuonna 2021 Rovaniemeltä, jonne hän oli muuttanut kotipitäjästään Ylitorniolta kymmenen vuotta aiemmin. Ura ravintola-alalla vaihtui toimittajan töiksi Luoteis-Lappi-lehdessä ja musiikin opettamiseen Muonion kansalaisopistossa sekä pikku hiljaa enemmän oman musiikin tekemiseen.

Hannusta tuli isä. Paluu Väylän varteen, pieneen kylään ja tuttuun kielimaisemaan tuntui hyvältä. Torassiepin komea maalaismaisema inspiroi.

Ei mistään muusta vaikuta laulaa kuin rakkaudesta ja kuolemasta. Ja nyt uutena repertuaariin kotiinpaluu.

Nyt hän vastaa puhelimeen uutukaisen studiovaununsa sisältä Äkäslompolosta, banjo kädessään, mäntymetsään katsellen. Uuden soittimen Hannu otti haltuun heinäkuun aikana, ja juurimusiikin klassikkosoitin tulee mukaan myös Muonion keikalle.

Kappaleita on esitysvalmiina kahdeksan ja eri vaiheissa muovautumassa vielä 12 lisää. Osa niistä on alunperin irlantilaisia kansanlauluja, osa amerikkalaista countrya. Jossain vaiheessa niistä tulee myös levy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hannu on löytänyt ympärilleen joukon murrekäännöksistä innostuneita muusikoita, joista Levin keikalle tulee Reindeer Kalashnikov -yhtyeestä tuttu bändikaveri, rumpali Mikko Hyyryläinen sekä äkäslompololainen viulisti Heidi Juvanen ja kittiläläisestä Ralla Groupista tuttu Elina Alatörmänen.

Ennen Levin lauantaista katukirppistapahtuman keikkaa kappaleita on voinut kuulla ainoastaan viime kesän Puolivillillä kiertueella.

Mitä irlantilaisista ja amerikkalaisista kappaleista löytyy?

– Kappaleissa on omanlainen sielun- ja mielenmaisema. Aloin sitä mielenmaisemaa, mikä itelle tuli, sanoittamaan, Hannu kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaeltaminen, kotiinpaluu, kaiho ja ikävä. Siinä ensimmäisen laulun, ja monen sen jälkeenkin Hannun sanoittaman pohjimmainen teema.

– Ei mistään muusta vaikuta laulaa kuin rakkaudesta ja kuolemasta. Ja nyt uutena repertuaariin kotiinpaluu, Hannu sanoo.

Ne on tehokkaita, niissä ei oo mittään ylimääräistä.

Kansanlauluissa häntä kiehtoo niiden kosketus ihmiseen ja arkeen. Monimutkaisuus on vuosikymmenien ja -satojen aikana hioutunut yksinkertaisuudeksi. Jäljelle on jäänyt aikaa kestävä ydin.

– Ne on tehokkaita, niissä ei oo mittään ylimääräistä.

Hannulle kappaleet ovat myös kytköksissä menneeseen olemista.

– Niin monet ihmiset on niitä laulaneet.

Kytkös omaan menneisyyteen ja innoittaja musiikkiin Hannulle on pappa Isidor Koivisto, joka järjesti sodasta palattuaan latotansseja ja soitti mandoliinia ihmisille, kun tanssiminen oli kielletty.

– En koskaan kerenny häntä tavata, mutta hältä on muusikkogeenit ilmeisesti periytyny, Hannu kertoo.

Tutulla äidinkielen murteella laulaminen hioo tyhjänpäiväistä pois myös Hannun omasta musiikintekemisestä. Se avaa suoremman reitin häneen itseensä.

Hannulle väylänvartisuus on erityinen ihmisen ominaisuus, joka liittyy ainakin kykyyn kertoa tarinoita.

– Koen, että ihmiset on hirveän sanavalmista porukkaa.

Vaaranlaita esiintyy Levin street kirppis -tapahtumassa lauantaina 7.9. kello 14.30. Tapahtumassa esiintyy myös Ante Aikio. Levin myyjille ilmainen street kirppis järjestetään Maria kappelin ympäristössä lauantaina kello 12–16.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä